Nedap's MOOV biedt oplossing voor Green Deal Zero-emissie Stadslogistiek (ZES)

June 10, 2021

Met de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek, streven Nederlandse bedrijven, overheidsinstanties en kennisinstellingen naar emissievrije stadscentra voor 2025. Met haar stadstoegangscontrole oplossing MOOV City Access biedt Nedap een eenvoudige oplossing voor deze steden om bepaalde fossiele brandstofvoertuigen te weren uit de binnenstad. Met haar kennis en 30 jaar ervaring helpt Nedap wereldwijd gemeentes met het reguleren van verkeersstromen in binnensteden.

Europa zet zich in om het eerst klimaat-neutrale continent te worden

Steeds meer zijn we ons bewust van het feit dat de aantasting van het milieu en de daaropvolgende klimaatveranderingen een ernstige bedreiging vormen voor de wereld. Europa zet zich daarom met de “European Green Deal” strategie in om het eerste klimaat-neutrale continent ter wereld te zijn. In hoofdlijnen richt deze strategie zich op het verduurzamen van de Europese economie. Hiervoor worden klimaat- en milieu-uitdagingen omgezet in kansen en wordt dit sterk toegejuicht voor ieder land.

De Green Deal Zero Emissie-Stadslogistiek

Het streven is dat Europa in 2050 compleet klimaatneutraal is. Om dit doel te bereiken zijn verschillende maatregelen en aanpassingen nodig in verschillende sectoren. In Nederland sloegen bedrijven, overheden en kennisinstellingen in 2014 de handen in één voor een efficiëntere en duurzamere stadslogistiek: De Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (ZES). De deelnemende partijen streven naar een emissievrij stadscentrum voor 2025.

Zero-emissiezones in stadscentra

Eén van de eisen van de Green Deal Zero Emission Stadslogisstiek is om stadscentra zoveel mogelijk zero-emissie te maken voor 2025. Om zo een schonere, goedkopere en gezondere vorm van particulier en openbaarvervoer te bewerkstelligen. Voor de zogenoemde zero-emissiezones geldt dat expeditie- en logistieke vervoerders met een brandstofvoertuig vanaf 2025 niet toegestaan zijn in stadscentra van de deelnemende steden. De zero-emissiezone geldt enkel voor vrachtauto’s en bestelauto’s.

Doorstroom van verkeer in een leefbare binnenstad

Veel steden houding zich al enige tijd bezig met de doorstroom van verkeer in binnensteden om een leefbaar en veilig stadscentrum voor bewoners en bezoekers te behouden. De uitdaging is om de doorstroom van verkeer op een soepele en veilige manier te laten verlopen. Stadcentra met smalle straten en pleinen zijn namelijk niet geschikt voor de grote hoeveelheden verkeer van tegenwoordig. Dit leidt vaak tot onveilige situaties in bijvoorbeeld winkelstraten waar zich veel voetgangers begeven. Maar ook vanuit een milieuoogpunt wordt stadstoegangscontrole steeds belangrijker.

Nedap biedt eenvoudige oplossing voor toegangscontrole
Met haar kennis en ervaring helpt Nedap graag met het reguleren van verkeersstromen in binnensteden. Nedap’s MOOV City Access biedt een eenvoudige oplossing om te controleren wie er naar binnen mag en wanneer. Dit proces wordt volledig geautomatiseerd. Met meer dan 30 jaar ervaring is Nedap wereldwijd marktleider op het gebied van toegangscontrole voor voertuigen in stedelijke gebieden. In het MOOV-platform stel je simpel je toegangsbeleid vast, kies je vervolgens op welke manier je een voertuig en/of bestuurder wilt identificeren en zorgt Nedap ervoor dat steden beschermd zijn tegen onbevoegde voertuigen, vanuit zowel veiligheidsaspect als vanuit een milieuoogpunt.

Hoe het werkt?
In vele steden waar toegangscontrole toegepast wordt, wordt gebruik gemaakt van een kentekencamera. Wanneer een kenteken geïdentificeerd wordt, leest de MOOV software of dit voertuig toegang dient te krijgen of niet. Emissievrije voertuigen dragen een kenteken dat bij het RDW bekend staat als een voertuig dat voldoet aan de zero-emission eissen. Middels Nedap’s ANPR camera’s worden voertuigen geïdentificeerd. De gegevens vanuit het RDW kunnen gemakkelijk gekoppeld worden aan het MOOV platform waardoor de software herkent of een voertuig emissievrij is en dus toegang dient te krijgen. Dit automatische identificatieproces vindt in milliseconde plaats, nadat de ANPR camera vanaf een afstand van 2 tot 10 meter het voertuig heeft geïdentificeerd. Hierdoor blijft de doorstroom van verkeer optimaal en is er geen kans op opstopping.

Benieuwd hoe MOOV City Access werkt? Bekijk de onderstaande video. Wil jij met ons verder praten over een veilig en milieuvriendelijk stadscentrum? Neem contact met ons op, we vertellen je er graag meer over!