‍FAAC en Nedap slaan handen in één voor regulering van voertuigstromen in Antwerpen

June 10, 2021

De Belgische stad Antwerpen koos er recent voor om haar centrum uit te rusten met een gemoderniseerde stadstoegangsoplossing. Deze oplossing, die de verkeersstromen reguleert en beperkt, is gekozen om de veiligheid en leefbaarheid van de binnenstad te behouden voor zowel haar bewoners als bezoekers. Het MOOV City Access-platform en de voertuigidentificatie oplossingen van Nedap worden in de voertuigregelgevingsoplossing van FAAC geïmplementeerd om de toegang tot voertuigen te reguleren en de verkeersstromen te optimaliseren.

Antwerpen, één van de grootste en meest bezochte steden van België

Antwerpen is een toonaangevende bestemming in België en heeft ongeveer 529.000 inwoners, waarmee het de tweede grootste en één van de meest bezochte steden van België is. Naast haar omvang staat de stad Antwerpen ook bekend om haar historische stadscentrum, de vele bezienswaardigheden en haar belangrijkste winkelstraat De Meir. Met meer dan 100 winkels en warenhuizen is De Meir het belangrijkste winkelgebied van België, dat zeer makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Al deze aspecten maken van Antwerpen dé plek voor toeristen en de trots van al haar inwoners.

Een autoluw stadscentrum dat haar voetgangersvriendelijkheid behoudt en vergroot

Om de aantrekkelijkheid van de stad te garanderen, koos Antwerpen ervoor om de verkeersstromen te beperken en de voertuigtoegang te reguleren in verschillende gebieden binnen het stadscentrum. Door onnodig verkeer te weren en veiligheidsmaatregelen toe te voegen, behoudt en vergroot de stad haar voetgangersvriendelijke straten. Deze gebieden blijven toegankelijk voor geautoriseerde voertuigen en chauffeurs zoals omwonenden, leveranciers, taxi's met vergunning, hulpdiensten en gemeentelijke diensten. Bij het reguleren van verkeersstromen van en naar deze gebieden, moet er rekening gehouden worden met deze verschillende gebruikersgroepen.

Een gemoderniseerd stadstoegangscontrolesysteem

Tot op de dag van vandaag is de stad uitgerust met automatische verkeerspalen en een systeem dat veel handmatige handelingen vereist. Om dit proces efficiënter en eenvoudiger te maken voor haar gebruikers, besliste de stad Antwerpen om haar systeem te moderniseren. Deze beslissing werd vertaald in een volledig nieuwe oplossing, bedacht en geleverd door businesspartners FAAC en Nedap Identification Systems. De Nedap MOOV-software en de 50 nieuwe installaties met FAAC-verkeerspalen worden geïnstalleerd door Krautli, een Belgisch bedrijf dat bekend staat om zijn hoogwaardige installaties van parkeertoegangscontrolesystemen.

Een totaal oplossing geboden door Nedap Identification Systems en FAAC

FAAC is niet alleen de aanbieder van de verkeerspalen in dit complete stadstoegangscontroleproject, maar is ook de systeemintegrator. Zij zijn verantwoordelijk voor de integratie tussen de toegepaste software en hardware. Met de MOOV City Access-software en -controllers kunnen geautoriseerde voertuigen op een veilige en naadloze manier de stad betreden. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij de lange afstand identificatielezers van Nedap.

De alles-in-één kentekencamera ‘ANPR LUMO’ van Nedap zal worden gebruikt om gebruikersgroepen met tijdelijke of incidentele toegangsrechten te identificeren op basis van kentekenherkenning. Denk aan leveranciers en gemeentelijke diensten die toegang dienen te krijgen op vooraf gedefinieerde locaties, op specifieke toegewezen dagen en tijdzones. Daarnaast worden ook Nedap’s Invexs 190-lezers gebruikt. De gecombineerde kaart- en pincodelezer wordt gebruikt als back-up lezer wanneer een service of gebruiker een ander voertuig gebruikt, dan het geregistreerde voertuig.

Integratie met ROMBIT’s vergunninghoudersysteem

Verder wordt het ROMBIT-licentiesysteem geïntegreerd in de totaaloplossing. Hierdoor worden licentiehouders automatisch aan de MOOV-software gekoppeld, waardoor er minder handelingen nodig zijn om vergunninghouders toegang te verlenen. De licentiehouders worden geïdentificeerd door middel van kentekenherkenning, pincode of badge.

De eerste fase van het installatieproces zal zeer binnenkort starten.