BAM Infra Verkeerstechniek en Nedap optimaliseren gezamenlijk het stadstoegangscontrolesysteem voor de gemeente Venlo

21/3/2022

De Limburgse stad Venlo koos er recent voor om het huidige stadstoegangscontrolesysteem te moderniseren. Om de veiligheid en leefbaarheid van het stadscentrum te waarborgen, is het belangrijk om verkeersstromen te reguleren. De optimalisatie van stadstoegangscontrole is gerealiseerd door de business partners Nedap Identification Systems en BAM Infra Verkeerstechniek.

Venlo, een stad met een historisch karakter en sfeervolle straten

Venlo is een stad in het noordelijke gedeelte van de Nederlandse provincie Limburg. Met ruim 100.000 inwoners is Venlo, na Maastricht, de grootste gemeente van Limburg. Het stadscentrum wordt gekenmerkt door een historisch karakter, sfeervolle markten, pleinen en smalle straatjes. De stad heeft een zeer gemoedelijke uitstraling en een ruim winkelaanbod.

Het weren van verkeer in de binnenstad en reguleren van verkeersstromen

Naast haar inwoners, is Venlo met haar bruisende stadscentrum een populaire plek voor bezoekers. Om de aantrekkelijkheid en veiligheid te waarborgen, koos de gemeente Venlo er enkele jaren geleden voor om in bepaalde zones verkeer te weren uit haar historische stadscentrum. Echter, dienden deze zones wel toegankelijk te zijn voor geautoriseerde voertuigen. Denk hierbij aan hulpdiensten, leveranciers, gemeentelijke diensten en vergunninghouders.  

Het weren van voertuigen en het reguleren van verkeersstromen heeft een positief effect op de veiligheid en aantrekkelijkheid van de stad. Door onnodig verkeer uit het stadscentrum te houden, creëert Venlo een voetgangersvriendelijk centrum.

Een eenvoudig, snel en stabiel toegangscontrolesysteem

De verschillende zones zijn destijds uitgerust met automatische verkeerspalen die aangestuurd worden door een toegangscontrolesysteem. Om processen en werkzaamheden te vereenvoudigen groeide de behoefte bij de gemeente Venlo in een optimalisatie van dit toegangscontrolesysteem. Daarom ging de gemeente op zoek naar een toegangscontrolesysteem dat aansluit bij haar wensen: eenvoudig, snel en stabiel.

Een stadstoegangscontrole oplossing door partners Nedap en BAM Infra Verkeerstechniek

BAM Infra Verkeerstechniek en Nedap Identification Systems hebben de handen ineengeslagen om het reguleren van de verkeersstromen in hartje Venlo te vereenvoudigen en efficiënter te maken. Waarbij Nedap haar MOOV software heeft geïmplementeerd voor de toegangscontrole, faciliteerde BAM Infra Verkeerstechniek als systeem integrator in de volledige oplossing en koppeling tussen de software en hardware.

Nedap’s MOOV software is volledig compatibel met huidige hardware

De verschillende doorgangen in Venlo waren al voorzien van Nedap’s readers en camera’s om voertuigen te identificeren. De MOOV software biedt een uitstekende oplossing mede doordat de huidige hardware volledig compatibel is met de vernieuwde software. Hierdoor blijft de investering beperkt, voor een optimaal resultaat.

“De jarenlange succesvolle samenwerking tussen Nedap en BAM Infra heeft geresulteerd in een stadstoegang oplossing, die is afgestemd op de markt. Samen met Nedap bieden we steden een totaaloplossing voor zorgeloze stadstoegang. De oplossing omvat een zeer gebruikersvriendelijke beheerstool, waarmee de stad de toegang eenvoudig en flexibel kan beheren, nu en in de toekomst.” Gerrit van Ballegooijen, projectleider beweegbare fysieke afsluitingen, BAM Infra Verkeerstechniek

Voertuigidentificatie om geautoriseerde bestuurders van toegang te voorzien

De verschillende gebruikersgroepen waarvoor doorgang geautoriseerd is, worden op verschillende manieren geïdentificeerd. Zo worden Nedap’s ANPR camera’s ingezet voor kentekenherkenning, voor de gebruikersgroepen met tijdelijke of incidentele toegangsrechten zoals leveranciers en gemeentelijke diensten. De benodigde gegevens zoals het kenteken van deze vergunninghouders worden in een gemeentelijk systeem geregistreerd en zijn gekoppeld aan het Nationaal Parkeer Register (NPR). Zodra het voertuig door de ANPR camera geïdentificeerd is, checkt de MOOV software in milliseconden bij het NPR of het om een geautoriseerd voertuig gaat.  

TRANSIT 112, voor nood- en hulpdiensten

Voor de nood- en hulpdiensten wordt er gebruik gemaakt van Nedap’s TRANSIT 112 oplossing. Op basis van de RFID technologie worden deze voertuigen snel en veilig toegang verleend voor een betrouwbare doorgang. Dit is cruciaal in (kritieke) situaties waarin elke seconde telt. Benieuwd hoe TRANSIT 112 werkt? Hier lees je meer.

Gemoderniseerde stadstoegangscontrole nodig voor veilige en leefbare stad

In totaal zijn 15 doorgangen al enkele jaren voorzien van de verzinkbare palen van Faac J275 HA, Nedap’s ANPR Lumo camera’s en TRANSIT Ultimate readers. Met de vernieuwde software en deze totaaloplossing van de businesspartners BAM Infra Verkeerstechniek en Nedap Identification Systems is Venlo voorzien van een gemoderniseerde stadstoegangscontrole oplossing die de veiligheid en leefbaarheid van de stad waarborgt.

”Ik ben al meer dan 30 jaar met veel plezier in de weer voor onze inwoners en bezoekers van ons Stedje van Lol en Plezeer, om een veilige en leefbare stad te creëren. Daarmee is mijn dagelijkse drijfveer in 1 zin samengevat. Het beleid omtrent toegangsregelingen tot de stad is erop gericht toegang om voertuigen tot de stad naar noodzaak te reguleren. Dit wordt steeds verder gedigitaliseerd waardoor we nog beter toegang voor bewoners en ondernemers kunnen faciliteren. De koppeling van MOOV met het NPR geeft ons de mogelijkheid om op basis van kenteken mensen met een ontheffing voor de stad toegang te verlenen. Daarnaast biedt MOOV ons de mogelijkheid om direct vanaf afstand de stadsafsluiting installaties te beheren en gebruikers vanaf afstand toegang tot de stad kunnen verlenen. Daarnaast kunnen we ook in geval van evenementen zoals Venloop, Vasteloavend, gala’s en feesten met gemak centraal de afsluitingen aansturen. Toegang tot de stad is een noodzaak voor bezoekers en inwoners. Door dit gemakkelijke en efficiënt te reguleren en beheersen met behulp van MOOV, zorgen we voor een autoluwe attractieve stad. Gebruikersvriendelijkheid en service die we met Nedap MOOV City Access kunnen bieden zijn maatgevend.“
Paul van Hoorn, Senior Medewerker Parkeren, Gemeente Venlo

Wil je meer weten?

Stuur een bericht en we vertellen je graag wat MOOV kan betekenen voor jouw stad.

Bedankt! Je bericht is verstuurd.
Er ging iets mis het versturen van het formulier. Probeer het a.u.b. nog een keer.